Αναγνώστες

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η Διάσωση

 
Tην εικόνα αυτή τη βρήκα στο Google, καθώς έψαχνα να βρω κάτι εντυπωσιακό για την επιφάνεια εργασίας στον υπολογιστή.   Να σας πω λοιπόν τι αντίδραση είχα καθώς είδα για πρώτη φορά την σύνθεση αυτής της εικόνας. Πρώτα απ' όλα σκέφτηκα τι τίτλος θα ταίριαζε στην περίπτωση, μου ήρθε λοιπόν αυθόρμητα αυτός ο τίτλος  "Διάσωση"και μετά κάθισα και σκεφτόμουνα να δικαιολογήσω αυτόν τον τίτλο. Ακούστε λοιπόν τι βγήκε.
Η σύνθεση παρουσιάζει μια γυναίκα και έναν άντρα, κλασική σύνθεση, που χρησιμοποιείται απο τους περισσότερους καλλιτέχνες. Εδώ όμως  η όλη διάταξη αποπνέει κίνηση, μια γυναίκα σαν το μάνα εξ ουρανού, σε μια πολύ ποιητική στάση σαν να κολυμπάει κυριολεκτικά στο κενό, πλησιάζει με εμφανή αγωνία έναν άντρα που βρίσκεται εγκατελειμένος μέσα στο νερό και πίνει κάποιο ποτό και ο οποίος παρατηρεί έκπληκτος την κατ ερχόμενη εξ ουρανού γυναίκα.
Ένα εύλογο  συμπέρασμα που βγαίνει εδώ από μια ευαισθητοποιημένη φαντασία,  είναι ότι η γυναίκα σπεύδει να του προσφέρει τη βοήθεια της. αλλά ο κοινός νους θα αναρωτηθεί:
Πως πληροφορήθηκε η γυναίκα ότι είχε  ανάγκη για βοήθεια, του απελπισμένου και σε πάθη βυθισμένου άντρα?
 Πως αντελήφθη την ανάγκη του για βοήθεια? Η απάντηση είναι μια ότι, η γυναίκα είναι συνεχώς συνδεδεμένη  με τον γιο της, μέσω αόρατου καναλιού επικοινωνίας, το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί και πειραματικά.
 Απο τον ουρανό λοιπόν, από μια άλλη διάσταση έσπευσε στο βουβό κάλεσμά του για βοήθεια, έτσι προέκυψε και ο τίτλος "Διάσωση"
Το όλο τοπίο φωτίζεται από ένα υπερκόσμιο ΦΩΣ.
Και τώρα θα κάνω μερικές σκέψεις επάνω στην σύνθεση αυτή.
Πρώτα απ' όλα η κίνηση που αναδύεται τα λέει όλα, έχει έναν αναμφισβήτητο ερωτισμό και μια λαχτάρα  να φτάσει στο αντικείμενο του πόθου της, τον άντρα - παιδί που θα σώσει, όπως επιβάλει η Η γυναίκα. είναι εντεταλμένη από την Φύση να φέρει την Ζωή  και να την  προστατεύει,  ο άντρας παράγει την Ζωή και σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με την γυναίκα , ολοκληρώνοντας έτσι την Δημιουργία.
Στην εικόνα τώρα φαίνεται ο άντρας να μένει έκπληκτος  από την ενέργεια του θηλυκού,
 Όμως εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης ότι το αρσενικό δεν έχει ιδέα για τον ρόλο του μέσα στην Φύση και έρχεται το θηλυκό να του τον διδάξει, γυναίκα είναι αυτή που επαναφέρει τον άντρα στον ίσιο δρόμο  και τον κάνει  συνειδητό  άτομο. Είναι το εφαλτήριο από το οποίο εκκινεί ο άντρας για την κατάκτηση της αλήθειας. Θα μπορούσα να γράφω ακόμα όλο το βραδύ για αυτό,
το πρωταρχικό ζευγάρι έλλογων όντων της δημιουργίας, που είναι πλασμένοι  κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού -Δημιουργού, για την παγκόσμια έλξη που εκδηλώνεται σε κάθε ζεύγος αντιθέτων της Δημιουργίας, έχει γραφτεί εξ άλλου δοκίμιο με το συγκεκριμένο θέμα, οπότε οποιαδήποτε πρόχειρη αναφορά, θα ήταν ανεπαρκής.